Nemzetközi háttér

Amerikai Egyesült Államok

 A “Lányok Napjának” ötlete az Egyesült Államokból ered, 1993-ból. A diákok minden évben lehetőséget kapnak, hogy meglátogassák szüleiket, rokonaikat vagy ismerőseiket a munkahelyükön, ahol egy munkanap nyomon követése révén közelről megismerhetik az adott munkaterülettel, beosztással járó feladatokat.

Németország

Németországban 2000 óta szerveznek “Girls’ Day”-t, egyre nagyobb sikerrel. Egy évtized alatt egymillió lány vett részt a programokon. Azok a cégek, amelyek már fogadtak lányokat egyöntetűen az tapasztalták, hogy vállalatuknál nőtt a műszaki és informatikai területen dolgozó fiatal nők száma. A rendszeresen résztvevő cégek esetében a program előmozdította a vállalati kultúra fejlődését is.

A német példát követve további tíz európai országban (Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Csehország, Belgium, Koszovó, Lengyelország, Spanyolország, Svájc és Lichtenstein) is rendszeresen megrendezik az akciót minden évben azonos időpontban, április utolsó hetében.

Science It’s a Girl Thing!

 Az Európai Bizottság Kutatásért és Innovációért felelős biztosa, Maire Geoghegan-Quinn által képviselt kezdeményezés célja, hogy bátorítsa a lányokat,  és elősegítse, hogy minél több nő válassza a tudományos karriert.  A “Science It’s a Girl Thing” (A Tudomány Csajos Dolog) kampány 2012. júniusában indult Brüsszelben. 2012-ben nemzeti rendezvény tartottak Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Olaszországban és Lengyelországban.

Girls in ICT

 A “Girls in ICT” (www.girlsinict.org) a telekommunikáció és infokommunikációs technológiák népszerűsítése céljából létrejött kezdeményezés, mely a lányokat veszi célba. Az információ megosztása, a jó gyakorlatok küldése, a tapasztalatszerzés és a gyakorlati tanácsadás révén a program segítséget nyújt a digitális szakadék áthidalásában. A programokban az oktatás és a tehetséggondozás központi szerepet kap, mint például a Youth Education Scheme (YES); a “Youth Forums” szervezése együttműködésben az ITU TELECOM eseményeivel; speciális szolgáltatások és alkalmazások kifejlesztése; technikai és szakmai tanácsadás a lányok számára.