Ön, mint SZÜLŐ

segítheti gyermekét pályaválasztással kapcsolatos döntésének meghozatalában. A közös családi beszélgetések különösen fontosak csemetéik pályaorientációját illetően. A szakértők szerint, ha a szülők támogatóan kísérik végig ezt a folyamot, segíthetnek abban, hogy gyermekeik önbizalma erősödjön talán életük legfontosabb szakaszában.

Mi a Lányok Napja célja?

A lányok a látogatások során tájékoztatást, ismereteket kapjanak általuk eddig nem ismert vagy nagyon is „férfiasnak” gondolt foglalkozásokról, szakterületekről, és ez segítse pályaválasztási döntésüket.

Miért vesznek részt a cégek és az egyetemek a Lányok Napja programban?

Az Önök ma még középiskolás lányai, talán holnap az egyetem hallgatói, az intézmény, illetve vállalat munkatársai, szakemberei lehetnek. A látogatások során kialakított jó kapcsolat, a barátságos légkör, a csapatmunka és az eredmények megismerése elősegíti az intézmények hallgatói- és munkaerő utánpótlását.

Szabadnap?

Ez nem szabadnap, hanem az iskolai tanmenetbe beépíthető, iskolán kívüli, pályaválasztást segítő foglalkozás.

A törvényi szabályozás az iskolák hatáskörébe utalja, hogy mit fogadnak el igazolásnak az órákról való távolmaradás esetén.

A Lányok Napja programon való részvétel az igazgatók döntése alapján pályaorientációs napnak minősülhet, így a diákok igazoltan vannak távol az iskolából. Minden résztvevő a nap végén egy névre szóló emléklapot kap, amivel a programon való megjelenését igazolni tudja.

Mit jelent a Lányok Napja a középiskolák számára?

A program segítséget nyújt a tanároknak (osztályfőnököknek és szaktanároknak) abban, hogy megmutassák a lányok számára a választható továbbtanulási lehetőségeket és szakmákat, így segítve a pályaorientációt és pályaválasztási döntés meghozatalát.

Miért lehet fontos a szülők számára a Lányok Napja?

Szélesebb látókört, kapcsolati rendszert, képzési- és továbbképzési lehetőséget nyílnak meg a lányuk (lányaik) számára. A lányok beszámolóiból maguk is megismerkedhetnek eddig nem ismert vagy nagyon is “férfiasnak” gondolt foglalkozásokkal, a modern technika nyújtotta lehetőségekkel a szakképzés, a mérnökképzés, az informatikai képzés területén. Ez eszközt nyújt arra, hogy jobban segíthessék gyermeküket a pályaválasztási döntés meghozatalában.

Lesznek-e kísérők?

A lányok önállóan kell eljussanak a kiválasztott látogatási helyszínre (kivéve, ha ezt megszervezi az iskola). A helyszínen a fogadóhely kijelölt képviselői fogadják a lányokat az előre megjelölt időpontban. A fogadóintézmény kérése esetén az egyesület kísérőt biztosít a csoport számára.

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk