Girls in ICT – Lányok az informatikában

Vannak szakmák, melyekben a nők és férfiak aránya igencsak az erősebbik nem javára dől el, hiszen nagyobb fizikai erőnlétet, állóképességet igényelnek. Miért kellene egy építész- vagy villamosmérnöknek férfinak lennie? A nők között is számos reálszemléletű ember van és a női agy ugyanúgy képes a strukturált szemléletű gondolkodásmódra, nem is beszélve a precizitásról!

Tudtad, hogy sz USA legelső számítógépének, az ENIAC-nak nők voltak a programozói? 

Ennek ellenére napjainkban a lányok – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az Internetet, mint fiú kortársaik – ötször kisebb valószínűséggel választanak technológiai pályát.

A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban a nők az infokommunikációs technológia (ICT) szakértők kevesebb, mint 20 %-át teszik ki. Ez azzal jár, hogy nincsen kellő szakember utánpótlás, és riasztó hiány várható, amikor be akarják majd tölteni az ICT álláshelyeket.

Azt tudtad, hogy EU számításai szerint 10 éven belül 700.000-rel több üres informatikai állás lesz, mint amennyit a végzős diákok be tudnak tölteni?

Így tehát az ICT biztos álláslehetőséget kínál mindenki számára – és a lányokat tárt karokkal fogadják ezen a területen.  🙂

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) azért csatlakozott a “Girls in ICT Day” (www.girlsinict.org) nemzetközi kezdeményezéshez, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a telekommunikáció és infokommunikációs technológiák népszerűsítése mellett, és elérje, hogy a magyar lányok is lehetséges alternatívaként kezeljék pályaválasztáskor – vagy pályamódosításkor – a mérnöki/informatikai pályákat! Az IT/IKT piacot tipikusan férfias iparágnak szokták tekinteni, pedig nagyon sok esetben rengeteg női munkavállaló található a szervezetben, adott esetben felsővezetői pozícióban is!

Ha nemzetközi szinten is bizonyítékokra vágysz, keresd fel a www.girlsinict.org weboldalt!

Szeretnél olyan nagyvállalatoknál dolgozni, mint az IBM, Microsoft, esetleg Google?

Ne habozz, válaszd az infokommunikációs pályákat!

A “Girls in ICT” napra ugyanúgy kell jelentkezni, regisztrálni, mint a Lányok Napjára, vagyis az ICT fogadóhelyeket is a Lányok Napja fogadó intézményei között találhatjátok.