Lányok Napja 2018

Hetedik alkalommal rendezte meg április 26-án a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 81 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 2424 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A Lányok Napja számomra idén is az év egyik legjobb napja volt. 😉 Idén már igaz nem azt szemeléltem a legjobban, hogy számomra milyen út lehetséges, sokkal inkább azt mennyi lány volt ott. Aki mind érdekes, színes, kreatív és nem utolsó sorban érdekli a technológia!
Motiváló számomra az ő történeteiket hallgatni. Mindemellett kipróbálhattunk sok érdekes dolgot a T-systems programján, beleértve AR és VR alkalmazásokat is. Hihetetlen talákozni a jövő ilyen útjaival.👩‍💻
Én biztosan megyek jövőre is, hogy ezeket az éleményeket megint átélhessem!

Varga Eszti, tizenegyedikes diák

„Idén a Wigner Fizikai Kutatóközpontba látogattam, ahol előadóként és látogatóként is részt vehettem az intézet programján.
Remek érzés volt látni a lányok lelkesedését és kifejezetten nagy örömömre szolgált, hogy a plenáris előadásom után még kérdeztek is.
Mivel az intézetben voltam én is csatlakoztam a csoportok labor látogatásaihoz, szuper volt belelátni más területeken folyó tudományos munkákba.”

Forczek Bianka, tizedikes diák

„ Én az evosofthoz a nagyon jó vélemények/élmények miatt mentem (és mert nagyon menő volt a logojuk 😅) és nagyon jól éreztük magunkat, mi voltunk az utolsók akik elmentünk, mert az ott dolgozókkal beszélgettünk😁 Hihetetlen volt amúgy, hogy milyen projekteken dolgoznak az orvostudományi területen 😍 Ja és a koktélautomata, amit tablettel működtetnek zseniális!!!😅😃 Engem ezek fogtak meg nagyon! Illetve, hogy akikkel beszélhetünk, saját személyes tapasztalatokat meséltek nekünk, amik nagyon hasznossak voltak számunkra.”

László Laura, tizenegyedikes szaközépiskolás

Lányok Napja 2017

Hatodik alkalommal rendezte meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 77 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el, ahol csodálatos napot tölthettem el. Megismerkedhettem a röntgenfelvételek múltjával, jelenével és jövőjével is.  Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés. A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be. Végre elkészíthettem saját koktélom egy alkalmazással is. Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval, hanem egy olyan nap, amely után azt érzem a világot is megválthatom. Csak én lehetek saját magam útjában, az egyetlen, aki megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam, az én vagyok. De egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állom el az utat, hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok. Egy sztereotípia sem határozza meg azt, aki vagyok és leszek. Ez kizárólag az én feladatom. Zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon és még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek. Számomra ilyen egy csodálatos nap.Varga Eszti, tizedikes diák

Lányok Napja 2016

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével zajlott le a Lányok Napja programsorozat. A rendezvényhez a Ustreamnél csatlakozott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy 2020-ra a műszaki karokon tanuló nők aránya megduplázódjon, ezzel segítve ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentését valamint a fiatal nők versenyképességének és egzisztenciális biztonságának növelését.

„Őszintén remélem, hogy a hasonló rendezvények inspirálólag hatnak rátok. Bátorítani szeretnék mindent lányt, hogy küzdjön az álmaiért, mert lehetséges lányként is sikereket elérni ezeken a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákon és mi azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük Bennetek.” – hangsúlyozta Colin Bell.

Kövess bennünket!