Lányok Napja 2020

A Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) 9. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját, Ebben az évben az online térbe költözött az esemény, aminek az előnye, hogy nincsenek területi korlátai a részvételnek, így a határon túlról is vártuk a jelentkezőket a programokra

A fogadóhelyek sorában számos magyar egyetem, kutatóintézet mellett olyan vállalatok és intézmények is várták a lányok jelentkezését, mint a Bitrise, a Cloudera, a Codecool, a Coloplast, a DXC Technology, a Holografika, a KPMG, a memoQ, a MOL, a Morgan Stanley, a Supercharge vagy a Magyar Nemzeti Múzeum.
Az intézmények laborbemutatókkal, kvízjátékokkal, kísérletsorozattal, pályaorientációs előadásokkal, beszélgetésekkel készültek. Az eseménysorozat különleges attrakciója volt, hogy az Amerikai Nagykövetség jóvoltából Houstonból bejelentkezett a NASA egyik űrjogásza.

Lányok Napja 2019

A Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) 8. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját, így a lányok ismét testközelből szerezhettek tapasztalatokat természettudományos, műszaki és informatikai (STEM) területekkel  és újdonságokkal kapcsolatban.

„Mi azt gondoljuk, hogy minél változatosabbak, sokszínűbbek a csapataink, annál több problémát tudunk együtt megoldani és így annál sikeresebbek leszünk. Ennek a sokszínűségnek része a nemi változatosság is, addig azonban, amíg a STEM területekhez kapcsolódó egyetemi szakokon sok esetben jóval kisebb arányban végeznek nők, mint férfiak, nehéz a jelenlegi arányokon változtatni a munkahelyen. A Lányok Napján azért is veszünk részt – immár többedjére – mert azt gondoljuk, hogy a mostani helyzetet csak folyamatosan építkezve lehet befolyásolni: ha több lány választ és végez el mérnök szakokat, akkor már a munkaerőpiac szintjén más lesz a nemek aránya, mint most, ez pedig kihatással lesz a munkahelyeken alakuló csapatok sokféleségére is”

Kenyeres Krisztina, az ARM Hungary Kft. HR-menedzsere.

„Lehet, hogy mégsem divattervező leszek, hanem programozó”

egy résztvevő lány a szüleinek mesélt az EPAM-nál tett látogarása után, ahol a lányok többek között robotot programoztak és kipróbálták a VR-szemüveget.

„Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a szervezésért, és az Accenture-t a lehető legnagyobb pozitív értékeléssel kitüntetni! Rendkívüli igényességgel bonyolították le a mai napot. Nagyon köszönöm hogy ilyen helyre juthattam el!”

Rózsa Csenge Noémi, 17 éves, Szent László Gimnázium, Budapest

„Szeretném megköszönni segítségét a Lányok napja szervezésével kapcsolatban. 10 diákkal részt tudtunk venni az ARM Kft. rendezvényén, ahol a tavalyihoz hasonló, rendkívül tartalmas foglalkozást tartottak a diákoknak.

Amikor kiléptünk az épületből, a lányok azonnal azt kérdezték: ugye jövőre is jövünk?!

Spiller Éva, informatika tanár, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Nagyon szépen köszönjük ezt a szép napot!

Nagyon tartalmas, színvonalas napot kaptunk. A lányok is nagyon jól érezték magukat, egy életre szóló élményben lehetett részük.

Már amikor bementünk a BME épületébe épületbe, egy kolléganő kezembe nyomott egy kis cédulát, hogy mehetek kávézni. 😊 Három hallgató foglalkozott velünk.  Nagyon megtisztelő volt számomra és szerintem mindannyiunk számára, hogy a dékánhelyettes üdvözölt bennünket és kezdte a napot velünk! Nem csak szakmailag, emberileg is mindent megtettek az ottani szervezők, hogy az a nap nekünk szóljon és ránk figyeltek, a vendégekre, leendő hallgatókra

Nagyon köszönöm ezt az élményt, a lányok nevében is!

A diákok már a buszról hívták anyukájukat, hogy milyen élményben volt részük, nem bírták ki, amíg hazaérnek.

No, én is viszem a hírt az iskolákba, kollégáknak.

További sok sikert kívánok!”

Dudok Gyögyrné Piroska, pedagógus, Salgótarjáni Általános Iskola

Lányok Napja 2018

Hetedik alkalommal rendezte meg április 26-án a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 81 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 2424 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A Lányok Napja számomra idén is az év egyik legjobb napja volt. 😉 Idén már igaz nem azt szemeléltem a legjobban, hogy számomra milyen út lehetséges, sokkal inkább azt mennyi lány volt ott. Aki mind érdekes, színes, kreatív és nem utolsó sorban érdekli a technológia!
Motiváló számomra az ő történeteiket hallgatni. Mindemellett kipróbálhattunk sok érdekes dolgot a T-systems programján, beleértve AR és VR alkalmazásokat is. Hihetetlen talákozni a jövő ilyen útjaival.👩‍💻
Én biztosan megyek jövőre is, hogy ezeket az éleményeket megint átélhessem!

Varga Eszti, tizenegyedikes diák

„Idén a Wigner Fizikai Kutatóközpontba látogattam, ahol előadóként és látogatóként is részt vehettem az intézet programján.
Remek érzés volt látni a lányok lelkesedését és kifejezetten nagy örömömre szolgált, hogy a plenáris előadásom után még kérdeztek is.
Mivel az intézetben voltam én is csatlakoztam a csoportok labor látogatásaihoz, szuper volt belelátni más területeken folyó tudományos munkákba.”

Forczek Bianka, tizedikes diák

„ Én az evosofthoz a nagyon jó vélemények/élmények miatt mentem (és mert nagyon menő volt a logojuk 😅) és nagyon jól éreztük magunkat, mi voltunk az utolsók akik elmentünk, mert az ott dolgozókkal beszélgettünk😁 Hihetetlen volt amúgy, hogy milyen projekteken dolgoznak az orvostudományi területen 😍 Ja és a koktélautomata, amit tablettel működtetnek zseniális!!!😅😃 Engem ezek fogtak meg nagyon! Illetve, hogy akikkel beszélhetünk, saját személyes tapasztalatokat meséltek nekünk, amik nagyon hasznossak voltak számunkra.”

László Laura, tizenegyedikes szaközépiskolás

Lányok Napja 2017

Hatodik alkalommal rendezte meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 77 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el, ahol csodálatos napot tölthettem el. Megismerkedhettem a röntgenfelvételek múltjával, jelenével és jövőjével is.  Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés. A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be. Végre elkészíthettem saját koktélom egy alkalmazással is. Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval, hanem egy olyan nap, amely után azt érzem a világot is megválthatom. Csak én lehetek saját magam útjában, az egyetlen, aki megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam, az én vagyok. De egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állom el az utat, hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok. Egy sztereotípia sem határozza meg azt, aki vagyok és leszek. Ez kizárólag az én feladatom. Zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon és még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek. Számomra ilyen egy csodálatos nap.Varga Eszti, tizedikes diák

Lányok Napja 2016

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével zajlott le a Lányok Napja programsorozat. A rendezvényhez a Ustreamnél csatlakozott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy 2020-ra a műszaki karokon tanuló nők aránya megduplázódjon, ezzel segítve ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentését valamint a fiatal nők versenyképességének és egzisztenciális biztonságának növelését.

„Őszintén remélem, hogy a hasonló rendezvények inspirálólag hatnak rátok. Bátorítani szeretnék mindent lányt, hogy küzdjön az álmaiért, mert lehetséges lányként is sikereket elérni ezeken a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákon és mi azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük Bennetek.” – hangsúlyozta Colin Bell.