Lányok Napja  – 2023. április 27.

Lányok Napja Fesztivál – 2023. október 17.

Lányok Napja 2023

Ma már mindenki influencer akar lenni.

Könnyen feltételezhetik ezt a tinikről, és sokaknak meggyőződése, hogy a következő generáció elveszett… A Lányok Napja, 2012 óta a STEM-szakmákat bemutató programsorozat bebizonyítja, hogy ez nem így van, és a mai tiniknek is igazán szerteágazó az érdeklődési körük.
Sajnos még mindig él egy erős tévhit a fiatal lányok, nők és sok esetben a szülők körében is a technológiai szakmák és természettudományos területek kapcsán. Sokan úgy gondolják ezek a területek nem nőknek valók, és mivel nem kapják meg a kezdő lökést, megerősítést, többnyire el sem indulnak ezen az úton. Ezen szeretne a NaTE Lányok Napja programja változtatni.

A 2023. április 27-én tartott program kérdőíveinek eredményeit összefoglaló prezi és szöveges elemzés:

ÉRDEKEL
ELEMZÉS

Lányok Napja Fesztivál – 2023. október 17.

A jövőt most alakítod!

Egy fesztivál lányoknak a lányokért és a közös jövőnkért. Képzeljünk el egy hagyományos pályaorientációs napot, és felejtsük is gyorsan el!

Milyen lehet egy nap alatt megmenteni a bolygót, robotokat idomítani, tornyot építeni valamelyik érzékszervünk nélkül vagy az okostelefonunkról irányítani egy modern gazdaságot?

A Lányok Napja Fesztivál szervezője a NaTE – Nők a Tudományban Egyesület – arra törekszik, hogy a fiatal lányok számára elérhetővé és vonzóvá tegye a tudományos, mérnöki és technológiai pályákat. Inspiráló és szórakoztató platformot teremtünk a STEM (természettudományok-technológia-mérnöki tudományok-matematika) területekben rejlő végtelen lehetőségek felfedezéséhez. Számos nagyvállalat, egyetem és kutatóintézet vesz részt a fesztiválon, és izgalmas előadásokkal, programokkal, workshopokkal és standokkal vártunk 2023 őszén is több száz pályaválasztás előtt álló lányt az Akvárium Klubba.

A Lányok Napja Fesztivál összefoglaló videója és az előadások  YouTube csatornánkon elérhető:

MEGNÉZEM

A 2023. október 17-i Lányok Napja Fesztivál kérdőíveinek eredményeit összefoglaló prezi:

ÉRDEKEL

Lányok Napja  – 2022. április 28.

Lányok Napja Fesztivál – 2022. október 18.

Lányok Napja 2022

A hazai Lányok Napja 2012. óta minden évben (tipikusan) áprilisban kerül megrendezésre. A 11 év során 15.000 résztvevője volt az eseménynek, 40 város és 190 fogadóintézmény adott otthont az eseménynek.

2022-ben két nagy eseménnyel is jelentkezett a Lányok Napja programsorozat.

Lányok Napja 2022. április 28-án

Áprilisban ismét eljött az a nap az évben, amikor lányok ezreinek pecsételődhet meg a sorsa. Titokzatos robotok, drónok a tudomány szolgálatában, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk, környezetbarát energiaforrások – április 28-án több mint hatvan helyszín programjaiban merülhettek el a középiskolás és felsőtagozatos általános iskolás lányok, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz.

A 2022. április 28-án tartott program kérdőíveinek eredményeit összefoglaló prezi és szöveges elemzés:

ÉRDEKEL
ELEMZÉS

Lányok Napja Fesztivál – 2022. október 18.

A jövőt most alakítod!

Egy fesztivál lányoknak a lányokért és a közös jövőnkért. Képzeljünk el egy hagyományos pályaorientációs napot, és felejtsük is gyorsan el!

Milyen lehet egy nap alatt megmenteni a bolygót, robotokat idomítani, tornyot építeni valamelyik érzékszervünk nélkül vagy az okostelefonunkról irányítani egy modern gazdaságot?

A Lányok Napja Fogadóhelyekkel közösen gondoltunk egy nagyot, és a Lányok Napja programsorozat új állomásaként 2022. október 18-án egynapos fesztivált szerveztünk az Akvárium Klubban.

Volt jövőmentő misszió, laborkirálynő meetup, világmegváltó kerekasztal-beszélgetések, pezsgő workshopok – közös agyalás, problémamegoldás, interakció minden mennyiségben.

Nagyvállalatok, egyetemek és kutatóintézet várták standjaikon gondosan megtervezett programokkal a felső tagozatos, középiskolás és egyetemista lányokat, ahol a lehető legszórakoztatóbban és legnyitottabban térképezhették fel a STEM (természettudományok-technológia-mérnöki tudományok-matematika) területekhez közel álló szakmákat és a jövőben rejlő lehetőségeket. Délelőtt előadások és kerekasztal-beszélgetések színesítették a napot, délután pedig elindult a csapatmunka: kódfejtés, logikai feladatok, villámgyors problémamegoldás tudósok és feltalálók bőrébe bújva – játék a közös jövőnkért.

A Lányok Napja Fesztivál összefoglaló videója és az előadások  YouTube csatornánkon elérhető:

MEGNÉZEM

A 2022. október 18-i Lányok Napja Fesztivál kérdőíveinek eredményeit összefoglaló prezi:

ÉRDEKEL

Lányok Napja virtuális találkozó – 2021. április 22.

Lányok Napja – 2021. október 21.

Lányok Napja 2021

“Válassz olyan szakmát, amiben igazán el tudsz mélyülni, ami magával ragad. Hozd ki magadból a legtöbbet, és bármit is választottál, légy kitartó. Ne félj kimondani: képes vagyok rá. Higgy, és légy a legjobb önmagad.”

Polgár Judit, az esemény fővédnöke

2021. április 22-én a Lányok Napja egy digitális különkiadással jelentkezett. A  középiskolás és egyetemista lányokat ismét jobbnál jobb programok vártuk – ezúttal egy online esemény keretében. A lebilincselő előadásokon, panelbeszélgetéseken szakemberek és trendi véleményvezérek közreműködésével a résztvevők betekintést nyerhettek a STEM-területek  világába, aktualitásaiba, hogy magabiztosabban formálhassák jövőjüket, egyéni karrierútjaikat.

A teljes program a YouTube csatornánkon elérhető:

MEGNÉZEM

Tudod, mi a közös Karlie Klossban és Marie Curie-ben? A STEM, azaz a természettudomány, technológia, mérnöktudományok és matematikai területek. Marie Curie kétszeres Nobel-díjas tudós, akinek sokat köszönhetünk a radioaktív sugárzás kutatásában, Karlie Kloss pedig egy világhírű divatmodell, aki nagy szószólója a STEM világának és saját ösztöndíj alapú programot is indított, ahol a kódolás fortélyait tanulhatják ki fiatal lányok.

Mióta a filmipar feldolgozta a történetét, Katherine Johnsont is kevésbé kell bemutatni, és talán egyre több lány mer arról álmodni, hogy a bolygónkon túlnyúló karriert válasszon magának. A matematikus fontos szereplője volt a 20. század űrversenyének: ő számította ki az űrhajó útját, ami az első amerikai asztronautát az űrbe küldte, és annak a küldetésnek is részese volt, ami az első három embert a Holdra juttatta.

A Lányok Napja az, hogy felhívja a lányok figyelmét a STEM-hez kapcsolódó szakmai lehetőségekre, hogy a pályaválasztás során tudatosabb döntést tudjanak hozni. 2021. október 21-én hibrid formában, személyesen és online is megnyílt a STEM világa a lányok előtt, és beleshettek az ország vállalatainak, egyetemeinek és kutatóintézeteinek valódi működésébe.

A hazai Lányok Napja 2012. óta minden évben (tipikusan) áprilisban kerül megrendezésre. A 10 év során 13.800 résztvevője volt az eseménynek, 40 város és 190 fogadóintézmény adott neki otthont.
A pandémia miatt 2021-ben októberben rendeztük az hagyományos eseményt hibrid formában. A különleges időpont és formátum miatt különösen fontosnak tartottuk, hogy visszajelzést kérjünk mind a lányoktól, mind a szervezőktől.

A kérdőívek eredményeit összefoglaló elemzés:

ÉRDEKEL

Lányok Napja 2020

A Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) 9. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját, Ebben az évben az online térbe költözött az esemény, aminek az előnye, hogy nincsenek területi korlátai a részvételnek, így a határon túlról is vártuk a jelentkezőket a programokra

A fogadóhelyek sorában számos magyar egyetem, kutatóintézet mellett olyan vállalatok és intézmények is várták a lányok jelentkezését, mint a Bitrise, a Cloudera, a Codecool, a Coloplast, a DXC Technology, a Holografika, a KPMG, a memoQ, a MOL, a Morgan Stanley, a Supercharge vagy a Magyar Nemzeti Múzeum.
Az intézmények laborbemutatókkal, kvízjátékokkal, kísérletsorozattal, pályaorientációs előadásokkal, beszélgetésekkel készültek. Az eseménysorozat különleges attrakciója volt, hogy az Amerikai Nagykövetség jóvoltából Houstonból bejelentkezett a NASA egyik űrjogásza.

Lányok Napja 2019

A Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) 8. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját, így a lányok ismét testközelből szerezhettek tapasztalatokat természettudományos, műszaki és informatikai (STEM) területekkel  és újdonságokkal kapcsolatban.

„Mi azt gondoljuk, hogy minél változatosabbak, sokszínűbbek a csapataink, annál több problémát tudunk együtt megoldani és így annál sikeresebbek leszünk. Ennek a sokszínűségnek része a nemi változatosság is, addig azonban, amíg a STEM területekhez kapcsolódó egyetemi szakokon sok esetben jóval kisebb arányban végeznek nők, mint férfiak, nehéz a jelenlegi arányokon változtatni a munkahelyen. A Lányok Napján azért is veszünk részt – immár többedjére – mert azt gondoljuk, hogy a mostani helyzetet csak folyamatosan építkezve lehet befolyásolni: ha több lány választ és végez el mérnök szakokat, akkor már a munkaerőpiac szintjén más lesz a nemek aránya, mint most, ez pedig kihatással lesz a munkahelyeken alakuló csapatok sokféleségére is”

Kenyeres Krisztina, az ARM Hungary Kft. HR-menedzsere.

„Lehet, hogy mégsem divattervező leszek, hanem programozó”

egy résztvevő lány a szüleinek mesélt az EPAM-nál tett látogarása után, ahol a lányok többek között robotot programoztak és kipróbálták a VR-szemüveget.

„Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a szervezésért, és az Accenture-t a lehető legnagyobb pozitív értékeléssel kitüntetni! Rendkívüli igényességgel bonyolították le a mai napot. Nagyon köszönöm hogy ilyen helyre juthattam el!”

Rózsa Csenge Noémi, 17 éves, Szent László Gimnázium, Budapest

„Szeretném megköszönni segítségét a Lányok napja szervezésével kapcsolatban. 10 diákkal részt tudtunk venni az ARM Kft. rendezvényén, ahol a tavalyihoz hasonló, rendkívül tartalmas foglalkozást tartottak a diákoknak.

Amikor kiléptünk az épületből, a lányok azonnal azt kérdezték: ugye jövőre is jövünk?!

Spiller Éva, informatika tanár, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Nagyon szépen köszönjük ezt a szép napot!

Nagyon tartalmas, színvonalas napot kaptunk. A lányok is nagyon jól érezték magukat, egy életre szóló élményben lehetett részük.

Már amikor bementünk a BME épületébe épületbe, egy kolléganő kezembe nyomott egy kis cédulát, hogy mehetek kávézni. 😊 Három hallgató foglalkozott velünk.  Nagyon megtisztelő volt számomra és szerintem mindannyiunk számára, hogy a dékánhelyettes üdvözölt bennünket és kezdte a napot velünk! Nem csak szakmailag, emberileg is mindent megtettek az ottani szervezők, hogy az a nap nekünk szóljon és ránk figyeltek, a vendégekre, leendő hallgatókra

Nagyon köszönöm ezt az élményt, a lányok nevében is!

A diákok már a buszról hívták anyukájukat, hogy milyen élményben volt részük, nem bírták ki, amíg hazaérnek.

No, én is viszem a hírt az iskolákba, kollégáknak.

További sok sikert kívánok!”

Dudok Gyögyrné Piroska, pedagógus, Salgótarjáni Általános Iskola

Lányok Napja 2018

Hetedik alkalommal rendezte meg április 26-án a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 81 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 2424 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A Lányok Napja számomra idén is az év egyik legjobb napja volt. 😉 Idén már igaz nem azt szemeléltem a legjobban, hogy számomra milyen út lehetséges, sokkal inkább azt mennyi lány volt ott. Aki mind érdekes, színes, kreatív és nem utolsó sorban érdekli a technológia!
Motiváló számomra az ő történeteiket hallgatni. Mindemellett kipróbálhattunk sok érdekes dolgot a T-systems programján, beleértve AR és VR alkalmazásokat is. Hihetetlen talákozni a jövő ilyen útjaival.👩‍💻
Én biztosan megyek jövőre is, hogy ezeket az éleményeket megint átélhessem!

Varga Eszti, tizenegyedikes diák

„Idén a Wigner Fizikai Kutatóközpontba látogattam, ahol előadóként és látogatóként is részt vehettem az intézet programján.
Remek érzés volt látni a lányok lelkesedését és kifejezetten nagy örömömre szolgált, hogy a plenáris előadásom után még kérdeztek is.
Mivel az intézetben voltam én is csatlakoztam a csoportok labor látogatásaihoz, szuper volt belelátni más területeken folyó tudományos munkákba.”

Forczek Bianka, tizedikes diák

„ Én az evosofthoz a nagyon jó vélemények/élmények miatt mentem (és mert nagyon menő volt a logojuk 😅) és nagyon jól éreztük magunkat, mi voltunk az utolsók akik elmentünk, mert az ott dolgozókkal beszélgettünk😁 Hihetetlen volt amúgy, hogy milyen projekteken dolgoznak az orvostudományi területen 😍 Ja és a koktélautomata, amit tablettel működtetnek zseniális!!!😅😃 Engem ezek fogtak meg nagyon! Illetve, hogy akikkel beszélhetünk, saját személyes tapasztalatokat meséltek nekünk, amik nagyon hasznossak voltak számunkra.”

László Laura, tizenegyedikes szaközépiskolás

Lányok Napja 2017

Hatodik alkalommal rendezte meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 77 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el, ahol csodálatos napot tölthettem el. Megismerkedhettem a röntgenfelvételek múltjával, jelenével és jövőjével is.  Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés. A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be. Végre elkészíthettem saját koktélom egy alkalmazással is. Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval, hanem egy olyan nap, amely után azt érzem a világot is megválthatom. Csak én lehetek saját magam útjában, az egyetlen, aki megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam, az én vagyok. De egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állom el az utat, hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok. Egy sztereotípia sem határozza meg azt, aki vagyok és leszek. Ez kizárólag az én feladatom. Zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon és még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek. Számomra ilyen egy csodálatos nap.Varga Eszti, tizedikes diák

Lányok Napja 2016

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével zajlott le a Lányok Napja programsorozat. A rendezvényhez a Ustreamnél csatlakozott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy 2020-ra a műszaki karokon tanuló nők aránya megduplázódjon, ezzel segítve ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentését valamint a fiatal nők versenyképességének és egzisztenciális biztonságának növelését.

„Őszintén remélem, hogy a hasonló rendezvények inspirálólag hatnak rátok. Bátorítani szeretnék mindent lányt, hogy küzdjön az álmaiért, mert lehetséges lányként is sikereket elérni ezeken a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákon és mi azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük Bennetek.” – hangsúlyozta Colin Bell.