Egy nap, amikor a lányoké a főszerep

A Lányok Napja az ország legnagyobb lányoknak szóló pályaorientációs napja. Az elmúlt években 300 iskolából több mint 15 ezer fiatal lány szerzett inspirációt jövőbeli elhelyezkedéséhez a legjobb technológiai vállalatok, egyetemek és kutatóintézetek programjain.

A következő eseményt a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület 2024. április 25-én 13. alkalommal szervezi meg.

Az eseménysorozat részeként még sok izgalmas programmal készülünk az idei tanévben. További infók hamarosan.

ÉRDEKEL

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan segíti a program a fiatal lányok pályaválasztását?

A Lányok Napján résztvevő lányok testközelből nyerhetnek bepillantást a “fiúsnak” gondolt és ezért a lányok elől sokszor elzárt STEM (természettudományok, technológia, mérnöktudományok, matematika) területekhez közel álló szakmák mindennapjaiba. A program célja, hogy az addig átláthatatlan labirintusok átjárhatóvá váljanak: a résztvevők interaktív programokon gyakorló mérnököktől, kutatóktól első kézből kapnak információkat a szakmák valódi kihívásairól és a lányok elhelyezkedési lehetőségeiről.

Mi történik a Lányok Napján?

2023-ban április 27-én a Lányok Napján a lányok személyesen vagy online csatlakoznak az adott vállalat, egyetem vagy kutatóintézet interaktív programjához, ahol elmerülhetnek a kémcsövek, a robotok és precíziós műszerek világában. Beleshetnek a trendi irodák kulisszatitkaiba és testközelből tapasztalhatják meg, mennyi lehetőséget nyithat meg előttük a természettudományos tárgyak szeretete.

A lányok kiválasztják a programok közül a nekik leginkább tetszőt és jelentkeznek rá.

Vannak-e felnőtt kísérők?

Személyes programnál lányok önállóan kell eljussanak a kiválasztott látogatási helyszínre, kivéve, ha ezt az iskola vagy a fogadóhely megszervezi.

Minden helyszínen a fogadóhely felkészült munkatársai fogadják a lányokat az előre megjelölt időpontban.

Mit jelent a Lányok Napja a középiskolák számára?

A program segítséget nyújt a tanároknak, osztályfőnököknek és szaktanároknak is abban, hogy megmutassák a lányok számára a választható továbbtanulási lehetőségeket és szakmákat, így segítve a pályaorientációt, pályaválasztási döntésük meghozatalát.

Miért lehet fontos a szülők számára a Lányok Napja?

Szélesebb látókör, kapcsolati rendszer, képzési- és továbbképzési lehetőségek nyílnak meg lányaik számára. A lányok beszámolóiból megismerhetnek eddig nem ismert vagy  “férfiasnak” gondolt foglalkozásokat és a modern technológia nyújtotta lehetőségeket a szakképzés, a mérnökképzés vagy az informatikai képzés területén. Ez eszközt kínál ahhoz, hogy Önök is segíthessék gyermeküket pályaválasztási döntéseik meghozatalában.

Csoportosan szeretnénk részt venni a programon, mi a teendő?

Nagyon örülünk, ha úgy döntenek, hogy iskolai szinten csoportosan vesznek részt az eseményen. A lányok kiválasztásakor azonban arra kérjük Önöket, hogy fontolják meg, hogy a program, amin részt szeretnének venni valóban érdekes lesz-e számukra, és csak azokat diákokat ösztönözzék a részvételre, akik valóban nyitottak, és érdekli őket a meglátogatni kívánt helyszín.

Csoportos részvétel esetén is a lányoknak regisztrálniuk szükséges.

Pedagógus, kísérő tanár a programra nem regisztrál!

A Fogadóhelyeknél a helyek száma korlátozott, és a meghirdetett helyek csak a lányoknak szólnak.

Ha elengedhetetlen a kísérőtanár programban való részvétele, kérjük, előzetesen e-mailben vedd fel velünk a kapcsolatot:   [email protected].

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szívesen mesélsz diákjaidnak, gyemekeidnek a programlehetőségekről, vagy  követhető életutakról, jó példákról!