Egy nap, amikor a lányoké a főszerep

A Lányok Napja az ország legnagyobb lányoknak szóló pályaorientációs napja. Az elmúlt években 250 iskolából több mint 10 000 fiatal lány szerzett inspirációt jövőbeli elhelyezkedéséhez a legjobb technológiai vállalatok, egyetemek és kutatóintézetek programjain.

Az eseményt a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület 2020-ban 9. alkalommal szervezi meg.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan segíti a program a fiatal lányok pályaválasztását?

A Lányok Napján résztvevő lányok testközelből nyerhetnek bepillantást a “fiúsnak” gondolt és ezért a lányok elől sokszor elzárt STEM (természettudományok, technológia, mérnöktudományok, matematika) területekhez közel álló szakmák mindennapjaiba. A program célja, hogy az addig átláthatatlan labirintusok átjárhatóvá váljanak: a résztvevők interaktív programokon gyakorló mérnököktől, kutatóktól első kézből kapnak információkat a szakmák valódi kihívásairól és a lányok elhelyezkedési lehetőségeiről.

Mi történik a Lányok Napján?

A lányok kiválasztják a programok közül a nekik leginkább tetszőt és jelentkeznek rá.

2020. április 23-án elmennek az adott vállalat, egyetem vagy kutatóintézet interaktív programjára, ahol elmerülhetnek a kémcsövek, a robotok és precíziós műszerek világában. Beleshetnek a trendi irodák kulisszatitkaiba és testközelből tapasztalhatják meg, mennyi lehetőséget nyithat meg előttük a  természettudományos tárgyak szeretete.

Vannak-e felnőtt kísérők?

A lányok önállóan kell eljussanak a kiválasztott látogatási helyszínre, kivéve, ha ezt az iskola vagy a fogadóhely megszervezi.

Minden helyszínen a fogadóhely felkészült munkatársai fogadják a lányokat az előre megjelölt időpontban.

Mit jelent a Lányok Napja a középiskolák számára?

A program segítséget nyújt a tanároknak, osztályfőnököknek és szaktanároknak is abban, hogy megmutassák a lányok számára a választható továbbtanulási lehetőségeket és szakmákat, így segítve a pályaorientációt, pályaválasztási döntésük meghozatalát.

Miért lehet fontos a szülők számára a Lányok Napja?

Szélesebb látókör, kapcsolati rendszer, képzési- és továbbképzési lehetőségek nyílnak meg lányaik számára. A lányok beszámolóiból megismerhetnek eddig nem ismert vagy nagyon is “férfiasnak” gondolt foglalkozásokat és a modern technológia nyújtotta lehetőségeket a szakképzés, a mérnökképzés vagy az informatikai képzés területén. Ez eszközt kínál ahhoz, hogy Önök is segíthessék gyermeküket pályaválasztási döntéseik meghozatalában.

Lesznek-e kísérők?

A lányok önállóan kell eljussanak a kiválasztott látogatási helyszínre (kivéve, ha ezt megszervezi az iskola). A helyszínen a fogadóhely kijelölt képviselői fogadják a lányokat az előre megjelölt időpontban. A fogadóintézmény kérése esetén az egyesület kísérőt biztosít a csoport számára.