A ma tudománya, a jövő technológiája- Lányok a Műegyetemen- BME Természettudományi Kar programja


2020.10.01. 14:00 - 17:00

ONLINE PROGRAM

Hol találkozunk? A csatlakozási linket a regisztrációt követően a megadott e-mail címre elküldjük.
Minimum életkor: 15

Ha még nem vagy biztos benne, hol tanulnál tovább középsuli után, akkor gyere el a BME Lányok Napjára, ahol az egyik legnagyobb hazai egyetem műhelytitkaiba leshetsz be.
Kutatók, mérnökök és informatikusok mesélnek a munkájukról, mindennapjaikról és arról, hogy lányként hogy lehet elhelyezkedni a szakmájukban.

FIGYELEM! Erre a programra nem kell regisztrálni!

Csatlakozás: ITT


Program:
14:00-15:00 Algebrai egyenletek megoldása, Lóczi Lajos, matematikus

Algebrai egyenletekkel a természettudományos, műszaki és mérnöki alkalmazásokban szinte mindenhol találkozhatunk, ezért ezen egyenletek megoldása hosszú évek óta foglalkoztatja az embereket. Az első és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. Ebben az előadásban a magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban.

15:00-15:30 Neurális hálók működése és alkalmazásai, Kovács Zsanett kognitív tudományos hallgató beszélget Borbély Gábor matematikussal

Neurális hálókról sokszor, sok témával kapcsolatban lehet hallani. Szinte a csapból is az folyik, ezek a hálók beszőtték az online teret. Mi fán terem a neurális háló, mire jó? Borbély Gábor matematikus és Kovács Zsanett kognitív tanulmányokat végző hallgató beszélgetéséből választ kaphatsz ezekre és talán a saját kérdéseidre.

15:30-15:40 Kísérletek ridikülből. Kísérletek lányoknak lányoktól. Bemutatkozik a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Köre

15:40- 17:00 Mi a pálya? – Interjúk BME TTK-n végzett fizikus nőkkel

http://www.ttk.bme.hu/
https://www.youtube.com/channel/UCURyeAht1XiQUNDrc9JtZ5w


Ha szeretnél a Lányok Napja előtt még inspirálódni, szeptember 29-én csatlakozz a BME kerekasztal-beszélgetésének közvetítéséhez  és hallgass sikersztorikat mérnököktől, vállalati menedzserektől és kutatóktól.

Az élő közvetítés a BME hivatalos YouTube csatornáján 2020. szeptember 29-én 17:00 órától követhető.

Szervező

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

1111, Budapest
Műegyetem rkp. 3.

A BME az egyik legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény, 8 karán több mint 21.000 hallgató folytat műszaki, informatikai, gazdasági, természet-és társadalomtudományi tanulmányokat. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményeit vizsgáló brit QS rangsorban a világ első 500 egyeteme között van a Műegyetem. A lányok aránya karonként változó, van, ahol eléri az 55 %-ot, de a mérnökinformatikus szakon csak tavaly lépte át a 15%-ot.