Látogatás a GE-nél Oroszlányban

A Nők a Tudományban Egyesület középiskolás lányok részére évről-évre megszervezi a Lányok Napját. Ez egy kimondottan lányok pályaválasztását segítő program. Idén április 28 -án különböző munkahelyekre lehetett ellátogatni. Iskolánk tanárai az országos felhívás kapcsán a General Electric cég oroszlányi egységébe szerveztek 20 diáklánynak egy egész napos látogatást. Ez a multinacionális nagyvállalat itt Oroszlányon víztisztító berendezéseket gyárt.
Amikor jelentkeztem a programra, még nem tudtam mi vár rám. Igaz, a városban élek, de még sohasem jártam az ipari parkban. Vegyes érzések keringtek bennem, ugyan mi érdekes lehet számomra egy ipari üzemben? Az első benyomásom a gyárépületről és környezetéről nagyon pozitív volt. Meglepetésszerűen hatott rám a modern épületegyüttes és az azt körülvevő sok zöld terület. A parkolók körül, sőt ez egyik épület tetején is zöldellő pázsitot és kis fákat láttam. Úgy éreztem jó helyre jöttünk, mert ez a cég törődik a természettel!
image001A portán kedvesen fogadtak bennünket és a kötelező regisztráció után felkísérték a csoportot egy terembe. Eleinte mindenki nagyon izgult és meg volt szeppenve, de a barátságos környezet és a kedves arcok hamar feloldották a feszültséget. A délelőtt folyamán először megismerhettük a General Electric cég történetét és nagy vonalakban a magyarországi gyáregységek feladatait. Lenyűgöző volt hallgatni, hogy ez a cég ilyen hatalmas és 13000 magyar embernek ad munkát.

Ezután az oroszlányi gyáregységben dolgozó mérnöknők meséltek nekünk az életútjukról. Elmondták, hogyan választottak műszaki pályát. Milyen akadályokat kellet leküzdeniük és milyen segítséget kaptak egy elsőre nem nőiesnek tűnő munkakörökben. Megismerkedhettünk egy mérnök hallgató lánnyal is, aki gyakornokként dolgozik most az oroszlányi üzemben. Ő elmondta, hogy milyen jól érzi magát itt, és hogy milyen komoly feladatokat bíznak már most is rá. A gyakornoki munkája során kristályosodott ki számára, hogy melyik területet fogja majd választani. Mindenki kitartó, szorgalmas tanulásra bíztatott bennünket és nagyon hangsúlyozták az angol nyelv fontosságát. Szüleimtől és tanáraimtól sokszor hallottam már ezt, de most egy kicsit másként hatott rám! Láthattam, hogy ezek a hölgyek a férfiak szakmájaként emlegetett munkakörökben is tudtak érvényesülni. Megértettem: az, hogy lánynak születtem, nem lehet akadálya semminek! Ha megdolgozok érte, akkor azzá válhatok, amire eddig csak álmaimban mertem gondolni.

image002Ebédre finom szendvicseket kaptunk. Ebéd után következett a nap legizgalmasabb része. Védőfelszerelést kaptunk és vezetőnkkel együtt lementünk a gyáregységbe. Korábban még sohasem voltam ilyen helyen. Nagyon érdekes volt végigkövetni a gyártási folyamatot. Láttuk hogyan készülnek azok a vízszűrő berendezések, amelyeket a világ minden részére innen szállítanak. Megmutatták nekünk azt a saját fejlesztésű robotot, amire méltán lehetnek büszkék az oroszlányiak. Tapasztalhattuk, hogy itt a dolgozók mind megbecsülve érzik magukat. Ez szerintem nagyon fontos!

A gyárlátogatás után egy videó-konferencián vehettünk részt, ahol beszélgethettünk a GE többi gyáregységét meglátogató lányokkal. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy két diáktársammal együtt az oroszlányi csapat szószólója lehettem. A többi helyszínen jelenlevő diákok is elmesélték a Lányok napján szerzett friss élményeiket. Vidám beszélgetés volt!

image003A konferencia után egy rövid tesztet töltöttünk ki. A helyes megfejtésekért apró figyelmességként jutalmat kaptunk. Vendéglátóink segítséget adtak a későbbi állásinterjúkhoz is. Végül egy kerekasztal beszélgetésen lehetőségünk nyílt további kérdéseket feltenni és az élményeinkről beszámolni.

Nagyon jól éreztem magam a GE-ben, mert itt szívből segíteni kívántak nekünk abban, hogy megtaláljuk a céljainkhoz vezető utat. Ez a nap számomra bebizonyította, hogy nem hátrány, ha az ember nőnek születik. Mindenki azzá válhat, amivé válni szeretne. Ha tanulunk és megdolgozunk érte, akkor bármire képesek vagyunk, csak akarni kell és tenni érte.
A vendéglátó mérnöknők élő példát mutattak erre. Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem ezen a napon. Köszönöm szépen a lehetőséget!

Gál Niké 9. a osztályos tanuló
Hamvas Béla Gimnázium, Oroszlány

image005