Lányok Napja 2017 – A NaTE Nagykövetek szemével

Barbi – IT Services Debrecen

Borz Barbarának hívnak, és a Sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban vagyok 11.-es angol nyelvi tagozatos diák. Valamint a Nők a Tudományban Egyesület Nagykövete tavaly május óta. Kedvenc tantárgyaim a matematika, az informatika és a fizika, ezért is szeretnék mérnök informatikusként dolgozni a jövőben. Így amikor döntenem kellett, hogy hova menjek a Lányok Napján egyértelmű volt, hogy valami informatikával kapcsolatos programra szeretnék jelentkezni. Végül a választásom a debreceni IT Services Hungary-ra esett, ami véleményem szerint a lehető legjobb választás volt számomra. Nagyon megfogott a cég fiatalos lendülete, a családias légkör és az, hogy szívesen fogadnak mindenkit nemtől függetlenül és előítéletek nélkül. A multinacionális vállalat „nyílt napján” játékos feladatok során és kisebb csapatokba osztva nyerhettünk betekintést az itt dolgozók mindennapjaiba, különös tekintettel a női munkatársak életébe. Engem személy szerint nagyon megfogott az itteni környezet és néhány év múlva én is nagyon szívesen dolgoznék itt.

Eszti – evosoft

Sziasztok!
Írtam egy gyors kis beszámolót:
A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el.Ahol csodálatos napot tölhettem el.Megismerkedhettem a röntgen felvételek mùltjával, jelenèvel ès jövőjével is.Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés.A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be.Valamint végre elkészíhettem saját koktélom egy alkalmazással is.
Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval.Hanem egy olyan nap ami után azt érzem a világot is megválthatom.Hiszen az egyetlen ami megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam.Az én vagyok.És egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állok majd magam előtt.Hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok.
Egy sztereotípia sem határozza meg azt aki vagyok és leszek.Ez kizárólag az én feladatom.
Így zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon.És még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek.

Csilla – Holografika

Sziasztok!
Én a Holografikánál voltam ma egyik barátnőmmel, már a várakozás is izgalmakkal kezdődött, ugyanis volt egy személy aki csak a vezetéknevével regisztrált, mint később megtudtuk azért (megérkezésekor) mert fiú volt (kicsit fura volt a helyzet de megengedték neki h részt vegyen a programon 😀 ). A valós program az ott dolgozók bemutatkozásával kezdődött, mindenki bemutatkozott ami nagyon jó volt, mert így érződött hogy családias tényleg a légkörük, valamint voltak olyan ott dolgozók is akik csak angolul tudtak de nagyon biztató volt, hogy ők is bemutatkoztak, elmondták hogy alapból nagyobb a cég csak most a többi munkatárs Finnországban van egy bemutatón. Ezek után bemutatkozott a cég alapítója aki elmesélte hogy még az egyetemen szeretett bele a holografikába és azóta ezzel foglalkozik. Ezután volt egy előadás hogy miben különbözik a 2D és a 3D felépítése valamint a hologram és a holovízió. Bemutattak egy 64 kamerás hologramot, álló és mozgóképekkel is valamint olyan holografikát mely más-más szögből mást látunk, elmagyarázták hogyan működik a kineckt ( pixeleket vetít ki és azoknak a törése hossza árnyéka alapján érzékeli az embereket valamint az alapján lehet vezérelni is) Ezekután átsétáltunk egy másik irodájukba ahol volt 5 kártya hologram és 121 fokos szögből lehetett őket megnézni azaz ha az ember sétált előtte láthatta a kártya elejét, oldalát és hátulját is, bemutattak egy autókba való hologrammot melynek lénye az volt h a szélvédőre vetítette ki a képet (gps. táblákat) és a vezető személy úgy láthatta mintha előtte az úton lenne a jelzés. Volt egy olyan holovízió melyen át lehetett nyúlni és csak egy keret volt körülötte (azaz nem volt tv mögötte mely kivetítette) valamint volt árnyéka is, legvégül megmutatták mozi méretű képernyőn is pár holovíziót