3D nyomtató, nagy szélcsatorna, gyógyító mérnökök - BME Gépészmérnöki Kar


2022.04.28. 10:00 - 14:00

Budapest
BME


Hol találkozunk? 10 óra, BME D épület, aula. A linken látható az épület elhelyezkedése: https://goo.gl/maps/YkKW4ui9yw9cnLE79

Minimum életkor: 14

Aki nagyon erős, át tud fújni az üvegen? Akarod, hogy megfújjanak a nagy szélcsatornában? Kíváncsi vagy a zene és a tüzeléstechnika kapcsolatára? Mi köze a Gépészmérnöki Karnak a véráramlás modellezéséhez, és hogyan tudja egy mérnök egy orvos munkáját támogatni?
És még a 3D nyomtatást is láthattok! Tartsatok velünk!

A Lányok Napja programsorozat alatt a következő programokban vehettek részt a BME Gépészmérnöki Karán:

Mi szél hozott?

Hogyan lehet tölcsérrel elfújni egy gyertyát? Aki nagyon erős, az át tud fújni az üvegen? Mit csinál a szél, amikor nem fúj? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ, ha ellátogattok az Áramlástan Tanszék laboratóriumába. Bónusz: az arra vállalkozókat megfújjuk a nagy szélcsatornában. Aki nem kapaszkodik, azt szélnek eresztjük.

Zenélő lángok - avagy a zene és a tüzeléstechnika kapcsolata

Megnézheted, hogyan lehet hullámokat megjeleníteni égés közben

Hogyan készül? - a kompozit hajóktól a LEGO-kockákig

Séta egy polimertechnika félüzemi laboratóriumban, ahol megnézzük, hogy hogyan készülnek a kompozit hajók, evezőlapátok, repülőgép szerkezeti és beltéri elemek, mit lehet 3D-nyomtatással előállítani, hogyan készülnek a palackok, fóliák, fröccsöntött termékek, többek között a LEGO-kockák.

Mi folyik itt a GPK-n? - interaktív előadás

Az előadásban bemutatjuk az emberi artériás véráramlást és modellezését, mint komplex hidrodinamikai rendszert. A tanszéken folyó
aneurizma-sztentekkel (orvostechnikai eszközökkel) kapcsolatos kutatáson keresztül demonstráljuk, hogy hogyan tudja egy gépészmérnök támogatni egy teljesen más területen dolgozó szakember, például egy orvos munkáját.

Mi a közös a forgalmi dugók kialakulásában, a zenekari zenélésben és az emberi egyensúlyozásban?

A laborbemutató során választ kaphattok a fenti kérdésre, megtudhatjátok, hogy hogyan kapcsolódik mindez a gépészmérnökséghez, és különböző egyensúlyozási feladatokat próbálhattok ki.

Hogyan lesz rózsaszín az alumínium? Mitől siklik ki a vonat? Hogyan aranyozzuk be a hajunkat?
Gyere el a Lányok Napjára, és tudd meg!


Ezekkel a szakmákkal ismerkedhetsz meg
energetikai mérnök
gépészmérnök
Akik várnak rád
Cséfalvay Edit
tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens
Balla Esztella
adjunktus
Toldy Andrea
egyetemi docens
Molnár Csenge Andrea
tanársegéd
Wiener Csilla
Till Sára
Szervező


BME Gépészmérnöki Kar


1111, Budapest
Műegyetem rakpart 3.

A Műegyetem 1871-es alapítású Gépészmérnöki Kara (GPK) idén indítja a 150. tanévét. A GPK nemcsak egy nagy múltú egyetemi kar, hanem 230 kutatónk high-tech szellemi műhelye is. A korábban hagyományosan "férfias" szakmának gondolt gépészeti tudományok művelői az egyetemünkön ma már egyre bővülő számban - nők, hiszen a BME GPK kutatói állományának 11,9%-a, a doktoranduszainknak viszont már a 16%-a nő, sőt, bizonyos tanszékeinken már 25-35%-ot is eléri a női kutatók aránya. A BME Gépészmérnöki Kar nemcsak a névadó gépészmérnöki képzés otthona, hanem mechatronikai mérnököki, energetikai mérnököki és ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakokon is tanulhatsz! Légy részese a közösségünknek! Válaszd a BME Gépészmérnöki Karának képzéseit!