Lombikboci, drónok forradalma, fraktálok - élményvadászat a természettudományok világában.


2024.04.25. 08:30 - 13:00

7400 Kaposvár
Guba Sándor u. 40.


Hol találkozunk? MATE Kaposvári Campus - Főporta
Elvárt öltözet: hétköznapi
Minimum életkor: 12
Ellátás: szendvics ebéd

  1. Az emésztés hullámhosszán / Csötönyi Orsolya /

Fotódokumentáció segítségével bemutatásra kerül egy közelmúltban elvégzett vizsgálat és annak eredménye, mely sertések stresszre adott válaszát értékelte. Továbbá lehetőség nyílik a vállalkozó kedvű érdeklődők számára a gyomor és bélrendszer elektromos potenciál változásának felmérésére.

  1. Élet a belekben - penészgombák, mikroorganizmusok kapcsolata /Varga-Szatmári Viktória

Az emberi és állati szervezetek egészségére egyaránt káros hatást gyakorolnak a penészgombák által termelt speciális anyagcseretermékek, az úgynevezett fumonizin mikotoxinok. Az ezekkel szennyezett élelmiszerek ugyanis felszívódva a vérrendszeren keresztül számos szervi problémát okozhatnak, sőt kapcsolatba léphetnek a bélben élő mikroorganizmusokkal is, ami további károkat eredményez. De vajon honnan tudhatjuk, hogy milyen folyamatok zajlanak ilyenkor a belekben? A program során kiderül, hogy milyen módszerekkel vizsgálhatjuk a mikotoxin jelenlétét és a fenti hatásokat.

  1. „Lombikboci”avagy betekintés a szarvasmarha embriológia rejtelmeibe /Nagy Katalin /

A program betekintést nyújt az in vitro embrió-előállítás rejtelmeibe, illetve az érdeklődők kipróbálhatják a pipettával történő munkavégzést és a műszalma töltést.

  1. A drónok forradalma / Dr. Simon Szabina – Dr. Simon-Gáspár Brigitta /

A XXI. században a digitális fejlődés a maximumára kapcsolt. Ebből mi sem maradhatunk ki! Számos olyan feladat áll előttünk, amelyeket csak modern gépekkel és technológiákkal vagyunk képesek sikeresen megoldani. A program során a drónok mezőgazdaságban történő hasznosítása kerül bemutatásra egy női testvérpár különleges tudományos életútján keresztül.

  1. Fraktálok - természet legalapvetőbb mintái - a művészetben és a tudományokban / Dr. Stettner Eleonóra /

A rövid bevezető előadásban bemutatásra kerül néhány szép természetben, művészetben előforduló fraktál. Ezután a résztvevők érdekes mintákat rakhatnak ki a fraktál alapú, síkbeli matematikai – művészeti kirakóval, a Poliuniverzummal, majd térbeli fraktált is készíthetnek a koreai 4D Frame készletből.

  1. Hogyan tehetjük vonzóvá a természettudományos tárgyak oktatását leendő pedagógusok számára? /Szántóné Dr. Tóth Hajnalka/

A műhelyfoglalkozás során az érdeklődők megismerhetik a természettudományos tárgyakkal szembeni tanulói elutasítás legjellemzőbb okait, illetve bemutatásra kerül, hogyan  lehet ezen a téves sztereotípián változtatni, majd kitölthetnek egy attitűd és műveltségi tesztet, kipróbálhatják továbbá azokat a tanítási segédeszközöket, amelyekkel színesebbé tehetők a kisiskolás tanulók környezetismeret órái.

Ezekkel a szakmákkal ismerkedhetsz meg
agrármérnök
állattenyésztési agrármérnök
kutató
matematikus
Akik várnak rád
Csötönyi Orsolya
Tudományos munkatárs
Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök vagyok, majd elvégeztem el a takarmányozási és takarmánybiztonsági mesterképzést. Doktori hallgató vagyok.
Simon-Gáspár Brigitta
egyetemi adjunktus
2020-ban szereztem doktori fokozatot a Festetics Doktori Iskolában, Keszthelyen. Szakterületem az agrometeorológia.
Nagy Katalin
Okleveles állattenyésztő mérnök vagyok. PhD kutatásom mely a hőstressz hatásait vizsgálja laboratóriumban előállított szarvasmarha embriókon.
Stettner Eleonóra
egyetemi docens
ELTE-n végeztem. 25 éven keresztül középiskolában tanítottam matematikát. 2003-tól a MATE Kaposvári Campusának oktatója vagyok.
Varga-Szatmári Viktória
kutató
2022-ben okleveles agrármérnök-tanár diploma tulajdonosa lettem.Jelenleg a MATE Kaposvári Campusán folytatom doktori tanulmányaimat.
Szántóné Tóth Hajnalka
egyetemi adjunktus
2016 szeptembere óta vagyok a MATE Neveléstudományi Intézetének illetve jogelődjének oktatója. Doktori fokozatot 2023-ban szereztem.
Simon Szabina
egyetemi tanársegéd
Az első magyar női drónpilóta.
Szervező

Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus

7400, Kaposvár
Guba Sándor u.40.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a régió egyik legnagyobb agrárfókuszú egyeteme, amely széles képzési palettával és hat képzési hellyel várja hallgatóit Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason. Egyetemünk célja, hogy hallgatóink azonnal hasznosítható tudást, idegennyelvi jártasságot és széleskörű gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek.