Nyomozz egy DNS molekulával! Hogyan készül a csoki? A Nagy Íz És Szaglás Teszt!


2024.04.25. 09:00 - 15:30

1118 Budapest
Villányi út 29-43.


Hol találkozunk? 1118 Budapest, Villányi út 29-43., "K" (központi) épület porta
Elvárt öltözet: Laza, hétköznapi
Minimum életkor: 12
Ellátás: Szendvicsebéd a nap végén

Górcső alatt a Budai Campus - avagy nyomozz a DNS molekula segítségével, tudd meg hogyan is készül a csoki és vajon elég jó-e a szaglásod és ízérzékelésed, hogy később a szakmádban kamatoztatni tudd?

A Budai Campus lelkes oktató/kutató csapata vár Titeket sok szeretettel - és mikroszkóppal - gyönyörű környezetben, a Gellért-hegy déli lejtőjén elhelyezkedő arborétummal körülölelt Campusunkon. Pillantsatok be kutatóink életébe, mindennapjaiba és tegyétek próbára saját képességeiteket!

Egy kis ízelítő, hogy milyen programokra számíthattok:

  • Íz és szaglás érzékelés tesztelése
  • Az élelmiszerhamisítás kimutatása: nyomozás a DNS molekula segítségével
  • Interaktív tájépítő terepasztal teázással
  • Tojásfehérjéből gumicukor? - Bizony lehetséges
  • Csoki készítés és tesztelés
  • Kártevők nyomában - avagy mi történik a rovartani tanszék laborjaiban?
  • Mik azok a növénypatogén gombák és hogyan vonjuk ki DNS-t házilag?
  • Trükkös gombák mikroszkóp alatt
  • Gyümölcsök szerepe és bírálata - kóstolással egybekötve
  • Ismerd meg a növénypatogén baktériumok világát
  • Kórokozók csodálatos mikroszkópikus világa
  • Színskála alkotás kémcsövekben
  • Séta az arborétumban növényfelismeréssel

Ezekkel a szakmákkal ismerkedhetsz meg
kutató
Akik várnak rád
Dr. Jánosi Anna
kutatómérnök
Kutatómérnök vagyok. Munkatársaimmal részt vettünk többek között hatósági, rendőrségi munkában az élelmiszerhamisítások igazolásában
Takácsné Zajacz Vera
egyetemi tanársegéd
A MATE oktatója vagyok. Intézménykertek és városi szabadterek tervezésével foglalkozom, amik jelentősen meghatározzák városaink zöld arculatát.
Radácsiné Dr. Hári Katalin
Adjunktus
A Növényvédelmi Intézetben dolgozom. Kutatási területem a gyümölcsültetvényekben előforduló kártevők elleni integrált növényvédelmi módszerek.
Dr. Karacs-Végh Anita
Docens
Növényvédelmi Intézet munkatársa vagyok. Kutatási területem a növénypatogén baktériumok világa. Célom, hogy a hallgatók örömmel, jókedvvel tanuljanak.
Dr. Tóth Annamária
Adjunktus
A Növénykórtani Tanszéken dolgozom. Kutatási területem a növénypatogén gombák vizsgálata, azon belül a gyümölcsfélék és dísznövények gombás betegségei
Dr. Horváthné Petróczy Marietta
Docens
A Növénykórtani Tanszék oktatója vagyok. Kutatási területem a növényeket megbetegítő gombák diagnosztikájához, ellenük való védekezéshez kapcsolódik.
Dr. Ficzek Gitta
Docens
Gyümölcstermesztési tanszék oktatója vagyok. Fő kutatási területem a gyümölcsök egészségvédő értékeinek, antioxidáns összetevőinek vizsgálata.
Dr. Szabó Anna
Adjunktus
Zöldség- és gombatermesztési ismereteket tanítok. Az oktatás mellett fontos (és kedves) feladatom a hallgatóink mentorálása, segítése.
Vargáné Dr. Tóth Adrienn
Tudományos munkatárs
Tojásfehérjéből készült tejtermékek fejlesztésével és vizsgálatával foglalkozom (igen, lehet tojásfehérjéből tejtermék-alternatíva 😊).
Dr. Soós Anita
Adjunktus
Tudom miből vannak és elő is tudom állítani kedvenc édességeiteket. 🙂
Dr. Szegő Anita
Docens
Folyamatosan rész veszek a kertészmérnök hallgatók oktatásában, ahol a növényi biokémia rejtett világába vezetem be őket 🙂
Antal Eszter
Kutatási munkatárs
Okleveles vegyészmérnök vagyok. A Borászati Tanszéken dolgozom és a bor kémiai összetevőit kutatom.
Dr. Sólyom-Leskó Annamária
Docens
A Borászati Tanszéken dolgozom. Szerintem a legfontosabb az összefüggések felfedezése, amikor az elmélet a gyakorlattal összekapcsolódik.
Szervező

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus

1118, Budapest
Villányi út 29-43.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a régió egyik legnagyobb agrárfókuszú egyeteme, amely széles képzési palettával és hat képzési hellyel várja hallgatóit Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason. Az alapítványi modellváltás, a 21. század igényei szerinti képzési kínálat és az ország legmagasabb külföldi mobilitási keretösszege mind azt a célt szolgálja, hogy hallgatóink azonnal hasznosítható tudást, idegennyelvi jártasságot és széleskörű gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek.