Fogadóhelyeink számos jó példával járnak elöl, hiszen azon felül, hogy tárt karokkal várnak titeket, már most is dolgozik náluk sok olyan nő, aki akár példakép is lehet. Interjú-sorozatunkban őket igyekszünk bemutatni: bátrak és kreatívak, ráadásul szívesen mesélnek is, hiszen ahányan vannak, annyiféle utat jártak be, mire kikötöttek saját STEM-területükön.

Mesélj, mivel foglalkozol a Magyar Telekomnál gyakornokként?

A Magyar Telekom működési körét nem kell bemutatnom, évek óta piacvezető vállalatként nyújt lakossági infokommunikációs szolgálatásokat mobil-, internet-, tv-szolgáltatóként. Én személy szerint a Cloud és Virtualizáció központ csapatát erősítem, már majdnem egy éve. Ez nem annyira bonyolult, mint amennyire hangzik. Mi biztosítjuk, hogy a Telekom Csoport közel 8000 kollégája zökkenőmentesen használja azt a rengeteg digitális eszközt, amire egy infokommunikációs nagyvállalat munkatársainak szüksége van a napi teendőinek ellátásához. Ezeknek a fenntartása mellett a különböző rendszereket és technológiákat folyamatosan fejlesztjük és formáljuk is – a kialakuló igényeknek megfelelően.

Hogyan csatlakoztál a Telekom 500 fős gyakornoki közösséghez?

Ez tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető. Egy informatikai konferencián dolgoztam, ahol szóba elegyedtem a mostani főnökömmel, akinek a csapatában éppen volt nyitott gyakornoki pozíció. Nagyon inspiráló és érdekes volt az előadása, így be is adtam a jelentkezésem a vállalathoz. Volt bennem félsz, hiszen nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóként a tanulmányaimból adódóan nem egy IT-s pozícióra gondoltam elsősorban egy gyakornoki helyet illetően, de visszagondolva nagyon örülök, hogy így döntöttem.

Hogy sikerült kiigazodnod az IT világának útvesztőiben?

Ebben mindenképpen nagy szerepe volt a csapatomnak, akik nagyon befogadóak voltak.  Segítettek a beilleszkedésben, és a különböző rendszerek használatának elsajátítása sem ment volna nélkülük. Szuper közösségben dolgozunk, így mindig jó bejönni. A melóban úgy tartják, – és én is úgy gondolom – hogy a suli az első. Ennek megfelelően az, hogy milyen beosztásban dolgozom, félévente egy-egy új órarendtől, évközben pedig a vizsgaidőszakoktól függ.

Miért a nemzetiközi tanulmányok szakot jelölted meg érettségi előtt?

Mindig is vonzott a pezsgő, nemzetközi közeg, gimis koromban egy tanévet Finnországban töltöttem, így már akkor elhatároztam, hogy olyan szakot választok, amivel lehetőségem nyílik a nemzetközi környezetben történő munkára. Azt, hogy a munkám során IT-s rendszerekkel, új trendekkel is megismerkedem, külön jól jön. Lévén, hogy az IT lehetőségei határtalanok, így pláne nagyon sok opcióm van a jövőre nézve.

Hogyan látod a nők szerepét IT területeken?

Véleményem szerint a nők számára ugyanúgy nyitva állnak a IT-s álláslehetősége, ugyanúgy képesek a nők is karriert építeni ezen a területen. Tény, hogy ambiciózusnak és szorgalmasnak kell lenni, de ez a férfiakra ugyanúgy igaz. Szintén igaz, hogy kevesebb nő dolgozik műszaki területen, mint férfi, de ha valaki ilyen beállítottságú és kellő hozzáértéssel rendelkezik, nem akadályozza semmi az elhelyezkedésben. A digitális világ rengeteg olyan lehetőséget ad, ami mindenki számára elérhető. Rajtad áll, mit kezdesz vele.

Mit üzensz a lányoknak, miért lehet jó választás a Telekom április 30-ára?

A Lányok Napját azért tartom nagyszerű lehetőségnek, mert betekintést adhat egy vállalat életébe, olyan kulisszatitkokat lehet ilyenkor megtudni, amik kívülről nem látszanak.  Várjuk őket egy körútra a Telekom székházba (ami egyébként az ország legnagyobb irodaháza), pályaorientációs beszélgetésekkel, a Telekom által fejlesztett technológiák bemutatásával. Azon felül, hogy telekomos 4G-t, vagy otthoni előfizetést használ az ember, nagyon sokat tud nyújtani a Magyar Telekom. Ebből bőséges ízelítőt kapnak a lányok, ha minket választanak erre a napra.